sobota 20. října 2007

Bradavice 4x jinak

U nás v Bradavicích jsou studenti rozdělení do čtyř kolejí. Kam kdo patří, to poznáte běhěm vyučování podle toho, jakou barvu má jeho plášť a klobouk, během večeře podle toho, u kterého stolu sedí, a jindy, když ani nesedí u jídla, ani nemá na sobě školní hábit, máte prostě smůlu - anebo si musíte dát práci a toho člověka poznat, ale i pak můžete stejně jen hádat, když se přímo nezeptáte... Ono totiž zařadit někoho do jedné z kolejí není jen tak - lidi v každé z nich sice mají něco společného, ale i přes to je každý z nich hodně jiný a někdy není vůbec jednoduché odhadnout, kdo kam patří. Tím, kdo rozhoduje, který vylekaný prvňáček půjde kam, když do Bradavic dorazí poprvé, je jeden starý, otrhaný, stokrát záplatovaný, ale zato přemoudrý klobouk, který - když si ho nasadíte - vám vidí do hlavy (a snad i do duše:)) a tak má z celé školy ty nejlepší šance odhadnout, kde by se vám mohlo nejlíp dařit - jestli v Nebelvíru, v Mrzimoru, v Havraspáru nebo ve Zmijozelu.

V Nebelvíru jsou, řekla bych, hlavně ti, co mají kuráž. Stačí si vzpomenout na věci, co někteří Nebelvírští občas vyvádějí. Ale pár z nich má té kuráže možná až moc a občas se pouští do přespříliš riskantních podniků – otázka je, jestli je to typické pro celý Nebelvír, nebo jen pro ten párek Nebelvírských, kteří mě na tuhle myšlenku přivedli...:) Na druhou stranu, odvaha není jen o tom, zajít se projít do Zapovězeného lesa. Myslím si, že spousta spolužáků z Nebelvíru už dokázala, že nemají strach postavit se za někoho, když se mu ubližuje nebo se mu děje bezpráví, a to i když je to samotné nestaví do nejlepší situace. Ovšem – ono asi taky docela záleží, o koho se jedná. Nebelvírská kolej má ve znaku zvíře, které mi nejvíc připomíná okřídleného lva - určitě to bude kouzelný tvor a má nějaké speciální jméno, ale ještě se mi nepovedlo v knihovně najít nic, v čem bych se o tom něco dočetla. Barvou Nebelvíru je červená a kolej vede profesorka McGonagallová.
Mrzimor je kolej, která má v erbu jezevce (myslím si, že je to jezevec - pro jistotu se podívejte na sochu před vchodem do Velké Síně a posuďte sami...) a jejich barva je žlutá. Ředitelem je profesor formulí, Filius Kratiknot. Kolej je pojmenovaná podle své zakladatelky Helgy z Mrzimoru (četla jsem o tom na kartičce z čokoládových žabek). Všichni Mrzimorští, co znám, jsou hodní a milí lidé, se kterými se dobře povídá a tráví čas. A kdybych si brala za vzor Kate, musela bych taky říct, že všichni v Mrzimoru jsou nadprůměrně inteligentní - ale myslím si spíš, že Kate bude dost výjimečná (a to nejen ve své koleji, ale nejspíš v celých Bradavicích :D). No a čeho jsem si všimla ještě je fakt, že Helga nejspíš raději vyučovala dívky než kluky - protože klobouk do Mrzimoru posílá až na výjimky skoro samé holky! :D

Havraspárskou kolej založila Rowena z Havraspáru. Na její kartičce stojí, že upřednostňovala chytré žáky - tak to asi bude pravda, ačkoliv se mi to těžko posuzuje; nepřipadám si nijak zvlášť chytrá, ne tak, že by mě to mělo od jiných odlišovat. A s Alexem nebo Eluhejnsi jsem nikdy neměla společné vyučování, tak možná o jejich genialitě jenom nevím... No, nechci sebe ani je podceňovat, jen prostě tak úplně nevím, co přesně si pod tou „chytrostí“ Rowena představovala. :) Ale aspoň tak nějak běžně chytří určitě všichni budeme. :) Řekla bych taky, že máme docela rádi knížky – víc, než třeba kouzelnické souboje – tohle mám celkem jistě společné aspoň já s Alexem. :) Naše kolejní barva je tmavě modrá, v erbu máme Havrana a naši kolej (v dobách klidu) vede profesorka Flowersová.

Zmijozel založil člověk, který nesnášel kouzelníky z mudlovských rodin a mudly vůbec, a tohle se, zdá se, podepsalo i na valné většině jeho studentů. Leckterý z nich se pohrdání mudly nijak netají a veřejně se označuje za „lepšího“ čistě kvůli svému rodokmenu. Co se na Zmijozelských dá ještě vypozorovat je jednoznačný talent úlisně se vetřít do přízně komukoliv, kdo za to zrovna stojí, a potom té přízně neomezeně a nehorázně (zne)užívat. Podívejte se na takového Wilkuse – sice ho moc neznám, ale z toho, co vím a vidím, věřím, že ať už má v životě jakýkoliv cíl, půjde za ním třeba přes mrtvoly a cestou využije každého, kdo se nechá. Silně doufám, že moje hledisko je zkreslené – spolužáků ze Zmijozelu přece jen moc neznám, a Wilkus nemusí být prototyp... Každopádně, ve znaku má Zmijozel hada, a jejich barvou je zelená. Kolej vede profesor Snape.

Žádné komentáře: